ΔΡΑΣΗ

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΤΟΧΟΙ

  • Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές έννοιες της σεξουαλικής αγωγής.
  • Να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους στη διαχείριση του σώματός τους.
  • Να γίνουν ικανοί να αναγνωρίζουν την έννοια του αγγίγματος.
  • Να μπορούν να διακρίνουν ένα αθώο από ένα πονηρό άγγιγμα.
  • Να γίνουν ικανοί να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους
  • Να γνωρίσουν πώς να σέβονται και να προστατεύουν τον εαυτό τους(Αυτοσεβασμός- Αυτοπροστασία).
  • Οι γονείς, εκπαιδευτικοί να αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε να αναγνωρίζουν στη συμπεριφορά των παιδιών τους- μαθητών τους, σημεία που δείχνουν πως το παιδί τους ή ο μαθητής τους έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Η δράση απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Γ έως της Στ’ τάξης, και θα λειτουργήσει στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Η δράση οργανώθηκε στηριζόμενη στη βιωματική προσέγγιση, για μεγαλύτερη οικειοποίηση της γνώσης μέσω της εμπειρίας, της ενεργούς συμμετοχής και της παρέμβασης γονιών και μαθητών.

Η μετάδοση των γνώσεων και στάσεων ζωής, πραγματοποιείται μέσα από ένα θετικό πρότυπο υιοθέτησης σωστών τρόπων συμπεριφοράς, που δεν προκαλεί φόβο στο παιδί και δεν το αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως ενισχύει και ισχυροποιεί την καλή και υγιή επαφή με τον εαυτό του και τη μοναδικότητά του . Παράλληλα θα συζητηθούν έννοιες όπως η σεξουαλική παρενόχληση και οι τρόποι αντιμετώπισης της, μέσω της βιωματικής μάθησης και τα παιχνίδια ρόλων, ενώ θα γίνει παρουσίαση και του ευρωπαϊκού προγράμματος «ένα στα πέντε».

Συνολικός αριθμός ατόμων (εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών) : μέχρι 20 Διάρκεια 40 ώρες.

Ημέρα συναντήσεων: Απογεύματα Τετάρτης (5:20-7:30)

Ημερομηνία έναρξης δράσης: 14/1/2014

Συνεργασία με φορείς: UNESCOΣερρών, Βουλή των Ελλήνων, Αστυνομική Δ/νση Σερρών, Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Σερρών, Κέντρο πρόληψης Νομού Σερρών « Όασις», συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προώθηση εκπαιδευτικού υλικού.

Στη δράση θα συμμετέχει σειρά επιστημόνων και φορέων , με σκοπό να παρουσιαστούν και να αναπτυχθούν οι επιμέρους πτυχές της σεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών ,αλλά και η επίδραση της στην ψυχοσωματική ισορροπία των εφήβων και κατόπιν των νέων ενηλίκων.

Η υπεύθυνη της δράσης:  Κατερίνα Αβδελά

Την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.