Erasmus+. Δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού-ΒΑΟ BE AWARE ONLINE- A serious game from digital literacy

 

digital literacy

Erasmus+ (KA220- SCH-418097CA)

 

Ο ρόλος του σχολείου στην κοινωνία της πληροφορίας και της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης, καθώς παρέχει στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να πλοηγηθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Η εκπαίδευση δεν
περιορίζεται μόνο στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά επεκτείνεται σε σημαντικά ζητήματα όπως η ελευθερία έκφρασης και η καινοτομία.

 


Η προετοιμασία των μαθητών για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία είναι κρίσιμη, καθώς οι πολίτες του μέλλοντος θα χρειαστούν όχι μόνο τεχνικές γνώσεις, αλλά και κριτική σκέψη και συνειδητοποίηση των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Η καλλιέργεια μιας ενημερωμένης και υπεύθυνης στάσης απέναντι στον ψηφιακό κόσμο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα του καθενός και προάγει την συνεργασία και την καινοτομία.
Το σχολείο, επομένως, έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι μαθητές αποκτούν όχι μόνο τις τεχνικές γνώσεις, αλλά και τις αξίες και τις στάσεις που θα τους επιτρέψουν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες στην ψηφιακή εποχή.
Η μετάβαση της γνώσης από το σχολείο στο οικογενειακό πλαίσιο αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, ειδικά στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι οι οικογένειες αναγνωρίζουν την ανάγκη να την αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και επιθυμούν εργαλεία που θα τις υποστηρίξουν σε αυτό.
Κατά την άποψή μας, το επιτραπέζιο παιχνίδι, ΒΑΟ,είναι μια απάντηση σε αυτό το αίτημα. Το παρόν έργο περιλαμβάνει εκείνα στοιχεία για την κινητοποίηση θεμελιωδών, τεχνολογικών και ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια επιστημονική διαδικασία δημιουργίας και συνεργασίας προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ποικίλη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ


- Rectorate of Montpellier & DRAREIC
Το DRAREIC της εκπαιδευτικής αρχής του Μονπελιέ συντονίζει και διαχειρίζεται το έργο, με την υποστήριξη του DAF.
- E.E.P.U Georges Sand
Το George Sand School είναι ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο 10 τάξεων που βρίσκεται σε ένα εκπαιδευτικό δίκτυο προτεραιότητας στην πόλη Béziers, στη νότια Γαλλία. Το προφίλ των μαθητών είναι πολύ ετερογενές και έχει ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη κοινωνικής θέσης (SPI).
- Oulu International School: Oulu City
Το Διεθνές Σχολείο Oulu Kaupunki είναι ένα σχολείο που βρίσκεται στο Oulu της Φινλανδίας. Είναι μέρος του δικτύου των φινλανδικών διεθνών σχολείων, τα οποία προσφέρουν εκπαίδευση στα αγγλικά για μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων. Στο σχολείο φοιτουν 446 παιδιά και 37 δασκάλοι.
- Experimental Primary School of Serres “K.Karamanlis”

bao

 

1Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024


Συζητήθηκαν
- η πορεία του έργου
- τα στάδια υλοποίησης του παιχνιδιού
- η ημέρα των διαδικτυακών συναντήσεων
- εκπαιδευτικές μετακινήσεις