Γραφή braille-Δράση: Αφής μαθήματα-Υλικό για βλέποντες-Ανθολόγιο Β Δημοτικού-Η αλφαβήτα δίχως ρο-Μεταγραφή κειμένων σε γραφή braille

alfabita dixos ro

Το υλικό που παρατίθεται δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη δράση του σχολείου μας με τίτλο: "Αφής Μαθήματα" με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Μαρία Ζερβάκη και περιλαμβάνει κείμενα από τα Ανθολόγια Δημοτικού  που μεταγράφηκαν στη γραφή Braille. Όποιος διαθέτει τον ειδικό εκτυπωτή μπορεί μπορεί να το τυπώσει ανάγλυφα.

 

 

Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων Β Δημοτικού-Η αλφαβήτα δίχως ρο

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

H αλφαβητα διχως ρο

«Tι καλα που θα 'ταν να μην ειχε η αλφαβητα γο!» σκεφτεται η Kατερινα που δεν μπορει να πει σωστα το ρο.

Aλφαβητα διχως ρο
το κεφαλι σου ξερο.
Aλφαβητα διχως ρο
πού θα βρεις Κατερινιω;
Πες τρομπονι* και τριζονι
να γλιτωσεις το καψονι*.

[...] Γελουσαν και διασκεδαζαν τα παιδια της γειτονιας και καθολου δεν τα ενοιαζε αν εκαναν σε καποιον κακο. Η μικρη Κατερινα το 'βαζε στα ποδια και κρυβοταν στο σπιτι της. Κι ουτε να παιζει με τα γειτονοπουλα ηθελε ουτε να μιλαει. Κλειστο το κρατουσε ολη τη μερα το στομα της γιατι πολυ πολυ ντρεποταν που μιλουσε ψευδα. Καποιες μερες πηγαινε και καθοταν μονη κατω απο τον πλατανο της γειτονιας. Ακουγε τα πουλια που κελαηδουσαν κρυμμενα στις φυλλωσιες του και γεμιζε χαρα η καρδια της. Τα πουλια την ακουγαν να τραγουδαει με την ψευδη φωνουλα της και δεν την κορόιδευαν.

Η Κατερινα αγαπουσε πολυ τον πλατανο που ηταν πολυ πολυ μεγαλος. Αυτο, βεβαια, το χρωστουσε στα γαργαρα νερα της πηγης που κυλουσαν διπλα του και τον ποτιζαν μερα νυχτα. Κι αυτος ολο μεγαλωνε μεγαλωνε. Τα κλαδια του αγγιζαν τα συννεφα. Εκεινα τα συννεφα που καμια φορα κατεβαιναν χαμηλα χαμηλα στη γη για να δουν αν οι ανθρωποι στο χωριο της μικρης Κατερινας ειναι αγαπημενοι και μονιασμενοι μεταξυ τους.

«Οχι! δεν ειναι αγαπημενοι και μονιασμενοι μεταξυ τους», ειπαν τα πουλια στα συννεφα. «Η μικρη Κατερινα ειναι λυπημενη γιατι μερικα παιδια της γειτονιας την κοροϊδευουν που δεν μπορει να πει το ρο».

Και τοτε τα συννεφα θυμωσαν. Κατεβηκαν πολυ πολυ χαμηλα. Κι εγινε ξαφνικα μια τετοια ομιχλη που τα παιδια της γειτονιας εχασαν τα τόπια μεσ΄ απο τα χερια τους. Και δεν τα ξαναβρηκαν ποτε οσο κι αν εψαξαν.

Αυτο εγινε μια, εγινε δυο, εγινε τρεις φορες ωσπου εκεινα τα παιδια, τα πειραχτηρια, καταλαβαν τι ηθελαν να τους πουν τα θυμωμενα συννεφα. Κι απο τη μερα εκεινη επαψαν να πειραζουν τη μικρη Κατερινα.

Πεπη Δαρακη


* τρομπονι: μουσικο οργανο

* καψονι: πειραγμα

 

 

 

 

 

Μεταγραφή: Αγγελάκη Χρυσάνθη

Οι επιμορφούμενες που συμμετείχαν στη δράση μετέγραψαν στη γραφή Braille για βλέποντες (ως παραδοτέο υλικό) τα παρακάτω κείμενα από το Ανθολόγιο Α΄-Β΄ Δημοτικού μέσω Η/Υ:

  1. 1. «Η κλώσα» (Σοφία Αγγελίδου)
  2. 2. «Αρετούσα» (Ελένη Τουλουμτζή)
  3. 3. «Η πέρδικα κι η κουκουβάγια» (Παρασκευή Παπαδοπούλου)
  4. 4. «Η πινεζοβροχή» (Αναστασία Τσιγκρά – Ζήκα)
  5. 5. «Θα σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει» (Παναγιώτα Μούδιου)
  6. 6. «Η σφυρίχτρα» (Ιωάννα Τζουβάρα)
  7. 7. «Η οδοντόβουρτσα», «Είτανε μια κοπέλα από τη Σάμο» (Μαρία Δοδακοπούλου)
  8. 8. «Ποιος διευθύνει;»» (Δάφνη Κύρλου)
  9. 9. «Πρώτη μέρα στο σχολείο» (Άννα Μαδεμτζόγλου)
  10. 10. «Νανουρίσματα και ταχταρίσματα» (Ευαγγελία Λατρόβαλη)
  11. 11. «Η γελαστή οικογένεια» (Μεταξία Σταμάτη)
  12. 12. «Η αλφαβήτα δίχως ρο»(Χρυσάνθη Αγγελάκη)
  13. 13. «Το στοίχημα» (Μαρία Δοδακοπούλου)
  14. 14. «Φοβάμαι» (Μεταξία Σταμάτη)
  15. 15. «Ο παπαγάλος» (Δάφνη Κύρλου)
  16. 16. «Ο παππούλης» (Ιωάννα Τζουβάρα)

 

Επιμέλεια- διόρθωση κειμένων: Μαρία Ζερβάκη

 

B.Τα κείμενα που μεταγράφηκαν στη Braille δημιουργήθηκαν με το πρόγραμμα WINBRAILLE 4.20.11. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας (WINDOWSXP, 2000, 2003) και να τα εκτυπώσετε σε ανάγλυφη μορφή εφόσον διαθέτετε τον ειδικό εκτυπωτή. Μπορείτε ωστόσο να εκτυπώσετε και τα κείμενα στη γραφή Braille βλεπόντων (μαύρες κουκκίδες) στη μορφή αρχείου pdf.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ WINBRAILLE 4.20.11 – ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ INDEXBRAILLEFONTΣΤΟ WORD:

 

 Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε απόεδώ.

Τη γραμματοσειρά μπορείτε να την κατεβάσετε απο εδώ .

 

Διαβάστε επίσης: