Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών
"Κων/νος Καραμανλής"
Επαφή με το εξωσχολικό βιβλίο- Εμψυχώσεις ανάγνωσης ετήσιο πρόγραμμα- Βιβλίο,Φιλαναγνωσία
Σκακιστικά ταξίδια
Εκπ/κός: Τσελεπή Σοφία
Τι είναι δημιουργικότητα;
Μια πρώτη προσπάθεια ορισμού της έννοιας "δημιουργικότητα»" έκανε ο Guilford, σύμφωνα με την οποία «η δημιουργικότητα καλύπτει τις πιο χαρακτηριστικές ικανότητες των δημιουργικών ατόμων που καθορίζουν την πιθανότητα για ένα άτομο να εκφράσει μια δημιουργική συμπεριφορά, η οποία να εκδηλώνεται με εφευρετικότητα, σύνθεση και σχεδιασμό»(JaouiH., 1975)
Ο Piaget(1960) ορίζει τη δημιουργικότητα σαν "μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, εύρεσης προβλημάτων, εξερεύνησης, πειραματισμού, μια πνευματική ενέργεια που συνεπάγεται σεβασμό και μελετημένη λήψη αποφάσεων".
Ο Bruner(1962) προσδιορίζει τη δημιουργικότητα ως "μια ενέργεια από την οποία προκύπτει μια αποτελεσματική και πρωτότυπη έκπληξη (effectivesurprise)". OTorrance(1966) ταυτίζει τη δημιουργική σκέψη με «την ικανότητα που διαθέτει το άτομο να αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα, με ευαισθησία και πρωτοτυπία αλλά και με μεθοδικότητα και ηρεμία».
Σύμφωνα με τον Παρασκευόπουλο(2004) "δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα του ανθρώπινου νου να αναζητεί και να βρίσκει πολλές πρωτότυπες - καινοτόμες εναλλακτικές, για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, ιδέες - λύσεις».
Ορισμένοι ψυχολόγοι διακρίνουν ως ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημιουργικότητας:
Γενικότερα, κατά τη δημιουργική σκέψη ή αλλιώς αποκλίνουσα σκέψη, το άτομο απομακρύνει τη σκέψη από τις γνωστές και συνηθισμένες απαντήσεις. Οι απαντήσεις αυτές διακρίνονται από τα εξής χαρακτηριστικά: