Στόχος του είναι μέσα από διάφορες δράσεις και με την ενεργό συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων να προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας για να εξελιχθούν σε υγιείς και ενεργούς πολίτες.

Το σχολείο μας συμμετείχε με τις παρακάτω δράσεις:

programma koinonoko sxoleio Page 2

  • Εκδήλωση για τις Πρώτες Βοήθειες στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου για την Ασφάλεια στα Σχολεία και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.  Επιδείξεις πρώτων βοηθειών από τους «Μικρούς Διασώστες» (μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών).

 

Συμμετείχαν και τα 3 τμήματα (Β1,Β2 και Γ2 ) του Πειραματικού Σχολείου Σερρών.Σκοπός της όλης δράσης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ασφάλειας στο σχολείο, να αποκτήσουν σχετικές γνώσεις και να υιοθετήσουν μια πιο ασφαλή συμπεριφορά στο σχολικό τους περιβάλλον.

Στη διάρκεια της δράσης οι μαθητές-επισκέπτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον στοχευμένες επιδείξεις πρώτων βοηθειών σε ειδικά σταντ από μαθητές που φέτος ή τα προηγούμενα χρόνια υλοποίησαν το πρόγραμμα. Ακόμη υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το αντίστοιχο προσωπικό και ταυτόχρονα οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα  να δουν το παραγόμενο υλικό προηγούμενων ετών ή να παρακολουθήσουν βιντεάκια που φτιάχτηκαν από τα σχολεία του δικτύου. Η όλη δράση ήταν  μια πραγματική γιορτή πρώτων βοηθειών και οι μαθητές την χάρηκαν ιδιαίτερα.

diasostes1diasostes2diasostes3

 Υπέυθυνοι εκπαιδευτικοί: Γαλάνη Βασιλική,Κιννά Πασχαλίνα,Τσελεπή Σοφία

        Από παλαιότερη επίσκεψη διασωστών του ΕΚΑΒ στο σχολείο μας:https://peirserron.gr/index.php/programmata/216-seminario-diasosis

  • Εικονική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Πέτρου Αγγελίδη με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή,τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης και τις προτάσεις των μικρών μαθητών που θα είναι οι «δημοτικοί σύμβουλοι».

    Οι μαθητές των  Ε΄ και  Στ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν στην δράση του κοινωνικού Σχολείου «Μαθητικό συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας» η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  18/11/2014, στην αίθουσα Κων/νος Καραμανλής της Π.Ε. Σερρών. Οι μαθητές παρουσίασαν σε εκπροσώπους του Δήμου Σερρών και στον διευθυντή της Τροχαίας Σερρών κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν εντοπίσει γύρω από το σχολικό τους δακτύλιο άλλα και ευρύτερα στην πόλη. Κατέθεσαν λοιπόν τις προτάσεις τους για μια πόλη όπως οι ίδιοι την φαντάζονται. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα λόγου και έκφρασης στους μαθητές για προβλήματα που τους αφορούν και κλήθηκαν να τα παρουσιάσουν στις αρχές της πόλης μας.

koinoniko sxoleio1koinoniko sxoleio2koinoniko sxoleio3koinoniko sxoleio4

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Σας καταθέτουμε προβλήματα, ερωτήσεις και προτάσεις που έχουμε καταγράψει και αφορούν σε κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης μας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Οι οδηγοί παραβιάζουν τα σήματα της τροχαίας.

  1. Δεν λειτουργούν πολλοί φωτεινοί σηματοδότες, όπως π.χ. ο σηματοδότης δίπλα στο Πειραματικό ΔΣ Σχολείο Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
  2. Στη λαϊκή αγορά και στη γύρω περιοχή δημιουργούνται πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Φορτηγά κλείνουν τους δρόμους και επιβατικά κατακλύζουν τις γειτονιές και διπλοπαρκάρουν .
  3. Πεζοί και οδηγοί διασχίζουν αρκετά συχνά το δρόμο, όταν το φανάρι είναι κόκκινο.
  4. Πολλοί πολίτες οδηγούν τα αυτοκίνητά τους αφού έχουν καταναλώσει αλκοόλ.
  5. Στα στρόγγυλα πάρκα κοντά στην τοποθεσία που γίνεται το παζάρι μπορούν να συμβούν πολλά ατυχήματα.
  6. Έχουν γίνει πολλά ατυχήματα στις μεγάλες λεωφόρους, λόγω παραβίασης του ορίου ταχύτητας από τους οδηγούς .  
  7. Υπάρχουν πολλά διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.
  8. Ορισμένες γραμμές ποδηλατόδρομου έχουν σβηστεί, όπως π.χ. η γραμμή του ποδηλατόδρομου στην Εθνικής Αντιστάσεως .

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
  2. Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη για αποφεύγονται ατυχήματα;
  3. Τηρούνται οι ποινές όταν οι οδηγοί περνούν με κόκκινο ή όταν δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας;
  4. Να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στο χώρο της λαϊκής αγοράς. Να γίνουν ρυθμίσεις για τη διέλευση πεζών και κυρίως των μαθητών.
  5. Να αποπερατωθούν δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται υπό κατασκευή και να τοποθετηθούν οι κατάλληλες σημάνσεις με πινακίδες τροχαίας.
  6. Να ρυθμιστεί η στάθμευση των οχημάτων που παρκάρουν κάθε Τρίτη γύρω από τη λαϊκή αγορά και να τοποθετηθούν STOP όπου χρειάζεται.
  7. Στην έξοδο της οδού Εμμανουήλ Παπά και για την έξοδό μας προς την Βενιζέλου πρέπει να μπει φωτεινός σηματοδότης, φανάρι. Επίσης να αποπερατωθεί η οδός Κοραή η οποία ακόμη είναι χωματόδρομος.
  8. Να κλείσουν οι λακκούβες στους δρόμους οι οποίες είναι επικίνδυνες. Παραδείγματος χάριν στην Παλαιολόγου 31 και σε άλλες οδούς.

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αγοραστός Κων/νος, Πέννα Αλεξία

 

  • Αγώνες καλαθοσφαίρισης

Tο σχολείο μας συμμετείχε σε αγώνες καλαθοσφαίρισης, οι οποίοι διεξήχθησαν στο 2ο ΓΕΛ Σερρών. Συμμετείχαν 10 μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης.

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του σχολείου μας επικράτησε σε φιλικό με την αντίστοιχη ομάδα του 13ου Δ. Σχ. Σερρών.

ath1ath2ath3ath4

 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Λεπτοκαρίδου Ελισαβετ