Η μάχη των Θερμοπυλών-Ιστορία Δ τάξη

h maxh ton thermopylon

 

Εκπαιδευτικός: Λεπτοκαρίδου Ελισάβετ

 

 

 

Το 490 π.Χ. ο στόλος των Περσών με αρχηγούς το Δάτη και τον Αρταφέρνη πλέοντας στο Αιγαίο πέλαγος έφτασε στην Ερέτρια και την κατέστρεψε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα παράλια του Μαραθώνα, όπου αγκυροβόλησε. Oι Αθηναίοι ανησύχησαν πολύ. Έκαναν σύσκεψη, και αποφάσισαν να αμυνθούν στο Μαραθώνα. Δεν ήθελαν να αφήσουν τους Πέρσες να πλησιάσουν στην Αθήνα.

Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς παρατάχτηκαν με αρχηγό το Μιλτιάδη απέναντι από τους Πέρσες. O Μιλτιάδης εφάρμοσε ένα σπουδαίο σχέδιο. Παρέταξε το στρατό του σε κατηφορικό έδαφος σε μικρή απόσταση από τον περσικό, έχοντας ενισχύσει περισσότερο τα πλάγια της παράταξης. Στο κέντρο έβαλε λιγότερους στρατιώτες. Oι Αθηναίοι δεν είχαν τόξα.

Έπρεπε λοιπόν να τρέξουν για να γλιτώσουν από τα βέλη. Όταν δόθηκε η διαταγή για επίθεση, όρμησαν προς τους Πέρσες, οι οποίοι στην αρχή τους πέρασαν για τρελούς. Η σύγκρουση έγινε σώμα με σώμα και σ' αυτό οι Αθηναίοι ήταν καλύτεροι. Τα δύο άκρα της ελληνικής παράταξης κατάφεραν να νικήσουν γρήγορα και άρχισαν να κυκλώνουν το περσικό κέντρο. Oι Πέρσες υποχώρησαν, έτρεξαν προς τα πλοία και βιάστηκαν να φύγουν. Oι Αθηναίοι πέτυχαν λαμπρή νίκη. Ένας στρατιώτης τρέχοντας μετέφερε τη χαρούμενη είδηση στην Αθήνα.

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Κλασικά χρόνια-Η μάχη των Πλαταιών-Κεφάλαιο 19-Ιστορία Δ τάξη

Κλασικά χρόνια-Κεφάλαιο 17-Η μάχη των Θερμοπυλών-Ιστορία Δ τάξη

Περσικοί πόλεμοι-Ιστορία Δ τάξη

Η μάχη του Μαραθώνα-Περσικός κίνδυνος-Κεφάλαιο 16-Ιστορία Δ τάξη

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας-Περσικοί πόλεμοι-Κεφάλαιο 18-Ιστορία Δ τάξη

Διαβάστε επίσης: