Έρευνα των μαθητών της Στ1 τάξης για τη σχολική βία

Πολύ συχνά ασχοληθήκαμε με τη σχολική βία στην τάξη μας. Κουβεντιάσαμε, επιχειρηματολογήσαμε και πήραμε τις αποφάσεις μας για τη δική μας τάξη – ομάδα. Από την άλλη είχαμε προγραμματίσει με τους μαθητές μου ότι θα πραγματοποιήσουμε στη διάρκεια της χρονιάς μια ολοκληρωμένη έρευνα. Μετά λοιπόν από την παρουσίαση της υπεύθυνης για το παρατηρητήριο βίας, γεννήθηκε στα παιδιά η ιδέα. Γιατί η έρευνά μας να μην αφορά το Bullying;

Ξεκινήσαμε με το ερωτηματολόγιο το οποίο συνέταξαν οι μαθητές. Θέλησαν να διαχωρίσουν τις μορφές σχολικής βίας στις οποίες είχαμε αναφερθεί. Στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε στους μαθητές των σχολείων με τα οποία είχαμε προσυνεννοηθεί. Επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και βγάλανε τις σχετικές συχνότητες. Φτιάξανε χωρισμένοι σε ομάδες τα διαγράμματα στο excelκαι τα πέρασαν σε powerpoint. Στη συνέχεια ενώσαμε τις εργασίες τους και όλοι μαζί εξήγαγαν τα συμπεράσματα.

Ένα είναι σίγουρο. Οι μαθητές ξετρελάθηκαν από τη διαδικασία! Θεώρησαν ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία το γεγονός ότι έγιναν μικροί ερευνητές.

 

 

Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

 
Διαβάστε επίσης: