Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών

 

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012  οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και Ε2 του Πειραματικού Σχολείου Σερρών μαζί με τις δασκάλες τους Τσελεκίδου Μαργαρίτα και Γαλάνη Βασιλική επισκέφθηκαν την ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και το Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου στην Ακρόπολη των Σερρών.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων της Βυζαντινής Ιστορίας και των Θρησκευτικών καθώς και του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο:

« Συνθέτω το δικό μου βυζαντινό ψηφιδωτό με βυζαντινές ψηφίδες του τόπου και της περιοχής μου».

 

 

Αφού έγινε η ξενάγηση στην εκκλησία , στους χώρους  του Μουσείου , στο ελαιοτριβείο και στις αποθήκες τα παιδιάκεράστηκαν στοαρχονταρίκι. Στη συνέχεια οι μαθητές για 2 περίπου ώρες μιμήθηκαν τους βυζαντινούς μοναχούς και έγιναν αντιγραφείς κειμένων, δημιουργώντας το δικό τους ειλητάριο. Εργάστηκαν σε ομάδες των 3 ατόμων και αντέγραψαν (όσοι μπορούσαν με μικρογράμματη βυζαντινή γραφή) το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για τη μέρα του φυσικού περιβάλλοντος.  Επιμελήθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο το αρχίγραμμα (πρώτο γράμμα του κειμένου) και διακόσμησαν το κείμενο με μικρογραφίες. Στο τέλος χάρισαν στη Μονή μια εργασία τους , σαν ενθύμιο σε ένδειξη ευχαρίστησης. Το μεσημέρι και πριν την επιστροφή τους  στο Σχολείο, επισκέφθηκαν το βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου στην Ακρόπολη και αφού διάβασαν τις σχετικές πληροφορίες που είχαν βρει, περιεργάστηκαν την αρχιτεκτονική του , τις αγιογραφίες του και τον περιβάλλοντα χώρο του ναού. Επέστρεψαν στο σχολείο το μεσημέρι ενθουσιασμένοι και γεμάτοι από εικόνες και βιώματα μιας άλλης εποχής.