Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Ενότητας «Πολιτισμός», τα παιδιά της Β΄τάξης του Πειραματικού Σχολείου Σερρών, την Παρασκευή 9-3-2013 επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο των Βλάχων της πόλης μας, «Γεωργάκης Ολύμπιος». Κάθισαν στην αίθουσα υποδοχής, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του Μουσείου, κεράστηκαν από τους υπεύθυνους και φωτογραφήθηκαν στην είσοδό του.

 

Την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς αναβιώσαμε στο χώρο του Σχολείου το έθιμο της «χάσκας ή χλάτσκας», έθιμο βλάχικο και όχι μόνο, διαδεδομένο στην περιοχή της Μακεδονίας. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ο γεροντότερος της οικογένειας έδενε σε ένα ξύλο (συνήθως στον πλάστη που άνοιγαν πίτες) με σχοινί ένα αυγό ξεφλουδισμένο, καθώς λέγεται πως « με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης». Περιέφερε το ξύλο με το σχοινί μπροστά από τα ανοιχτά στόματα των παιδιών της οικογένειας. που είχαν τα χέρια δεμένα πίσω. Όποιος κατάφερνε να πιάσει με το στόμα του το αυγό, ήταν ο τυχερός της συντροφιάς.

Εμείς μετατρέψαμε το αυγό σε μικρά χαλβαδάκια. Το αποτέλεσμα ξετρέλανε τους μαθητές που γνώρισαν έναν αλλιώτικο τρόπο διασκέδασης φερμένο από τα παλιότερα χρόνια που μπορεί όμως μέχρι και σήμερα να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει.